matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz wszystkie pochodne cząstkowe rzędu 2
Lolopitek:
f(x,y)=x
3
y−2
√
xy
22 sty 19:20
etna:
f'
x
= 3x
2
y−y
1/2
x
−1/2
f'
y
= x
3
−x
1/2
y
−1/2
f''
xx
=6xy+
1
2
x
−3/2
y
1/2
f''
yy
=
1
2
x
1/2
y
−3/2
f''
xy
=3x
2
−
1
2
y
−1/2
x
−1/2
f''
yx
=3x
2
−
1
2
y
−1/2
x
−1/2
22 sty 19:52