proszę o sprawdzenie zadania
Leszek 99: Proszę o pomoc w rozwiązaniu równania trygonometrycznego
cos2x+3cosx=a
rozwiązuję go tak:
cos2x−1 +3cosx=a
cos2x +3cosx=a+1
cosx(cosx+3)=a+1
iloczny dwóch czynników równa się zero gdy prawa strona równania będzie zerem
czyli a+1 =0 stąd a=−1 ?
a wtedy dla cosx=0 x= 0 lub Pi/2 lub 2Pi
dla cosx+3=0 cosx=−3 odpowiedź sprzeczna.
Podobnież odpowiedź prawidłowa to a=2,wtedy wyniki obliczeń byłyby nieprawidłowe.
22 sty 18:59
Adamm: cos2x+3cosx=a
2cos2x−1+3cosx=a
cosx(2cosx+3)=a+1
rysujesz 2x2+3 i sprawdzasz zbiór wartości dla x∊<−1;1>
a+1 powinno zawierać się w tym zbiorze wartości
22 sty 19:10
Adamm: 2x2+3x
22 sty 19:10
Leszek 99: zapytanie? co to jest 2x2+3
22 sty 19:14
Adamm: 2x2+3x to zastąpione funkcją kwadratową wyrażenie cos2x+3cosx przy równaniu
22 sty 19:16
Leszek 99: dziękuję
22 sty 19:19