całka
czeko: witam ktoś ma pomysł na taką całkę?
22 sty 18:51
Adamm: | | 1 | |
podpowiedź: ∫ |
| dx = arctgx+c |
| | x2+1 | |
22 sty 19:07
czeko: jak mogę tamtą całkę zbliżyć do takiej postaci?
22 sty 19:10
Adamm: najpierw sprowadź 2x2−x+1 do postaci kanonicznej, użyj podstawienia
22 sty 19:11
Jerzy:
Wyłącz 1/2 przed całkę i mianownik przekształć do postaci kanonicznej.
Skorzystaj ze wskazówki Adamma
22 sty 19:12
Jerzy:
| | 1 | |
= 1/2∫ |
| dx |
| | (x − 1/4)2 − 1/16 + 1/2 | |
22 sty 19:14
22 sty 19:23
czeko: | | 7 | |
raczej t2 + |
| w mianowniku |
| | 16 | |
22 sty 19:23
Adamm: to teraz podstaw t=√7/16m
22 sty 19:24
22 sty 19:38
czeko: czy dobrze to obliczyłem?
22 sty 19:47
czeko: czy nie mogłem obliczyć już tej całki
22 sty 19:54