matma
Mateusz: W trojkacie prostokatnym prxeciwprostokatna ma dlugosc 6 a sinus jednego z katow ostrych jest
rowna 2/3 .pole tego trojkata MA
A) 6 B)12 C)4i pierwiastek z 5 D)10i pierwiastek z 3
Prosze o obliczenia
Jednej krawcowej wykonano zlecenie zajmujace 20godzin . Drugiej krawcowej wykonanie tego
zajmuje 30godzin. Ile czasu zajmie to zadanie im obu razem gdyby robily wspolnie
A)17 B)15 C)12 D)10
Prosze o obliczenia
22 sty 18:33
mateusz: Prosze o pomoc
22 sty 19:11
yht:

3x = 6
x = 2
2x = 4
(2x)
2 + y
2 = (3x)
2
(2*2)
2 + y
2 = (3*2)
2
4
2 + y
2 = 6
2
y
2 = 36 − 16
y
2 = 20
y =
√20
| | 1 | | 1 | |
P = |
| *y*2x = |
| *√20*4 = 2√20 = 2√4*5 = 2*2√5 = 4√5 → odp. C |
| | 2 | | 2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | |
v1 = |
| − taką część całej pracy wykona pierwsza w godzinę |
| | 20 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | | 2 | | 5 | |
pracując wspólnie, wykonają w godzinę |
| + |
| = |
| + |
| = |
| = |
| | 20 | | 30 | | 60 | | 60 | | 60 | |
więc w 12 godzin wykonają całą pracę → znowu odp. C
22 sty 19:16
mateusz: Dziekuje
22 sty 19:21
5-latek:

| | a | | 2 | |
sinα= |
| ⇒a= c*sinα= 6* |
| = 4 |
| | c | | 3 | |
b=
√c2−a2=
√36−16=
√20= 2
√5
P= 0,5*a*b= 0,5*4*2
√5= 4
√5
22 sty 19:23