matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg aryt.
ciąg:
Lewa strona równania jest sumą kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego: (2−6x) + (5−6x) +...+ (35−6x) = 78. Ile w tym wypadku wynosi x?
22 sty 18:26
Adamm:
2−6x+35−6x
*12=78
2
12x=24 x=2
22 sty 18:28
ciąg:
Dziękuję uprzejmie
22 sty 18:29