gr
benio: granic
na sume c. geometrycnzego
22 sty 18:06
benio: ze wzoru na sumę próbuje, ale to taki nietypowy przykład i nie radzę sobie
22 sty 18:10
Adamm: granica nie istnieje, policz granicę prawo oraz lewostronną
22 sty 18:12
benio: tam ma być 1024 nie 1000,
22 sty 18:13
benio: prowadzący kazał nam to rozwiązać bo będzie sprawdzał

, my kompletnie nie wiemy jak to zrobić
22 sty 18:14
Adamm: | | x10−1024 | | (x−2)(x9+2x8+22x7+...+29) | |
limx→2 |
| = limx→2 |
| = |
| | x−2 | | x−2 | |
= 10*2
9 = 10240
22 sty 18:15
benio: ale ze wzoru an sumę ma być
22 sty 18:15
benio: heeeeeeeelp
22 sty 18:19
benio: nie mogę tego wyznaczyć tak jak Ty adamm, bo nam nie pozwolil, tylko ze wzoru na sume c.
geometrycznego
inaczej byloby to latwe
22 sty 18:26
Adamm: | x10−1024 | | | | x | | x | |
| =29* |
| = 29+29 |
| +...+29( |
| )9 |
| x−2 | | | | 2 | | 2 | |
masz i nie becz, dziecko
tak poza tym to się pomyliłem w poprzednim, wynik 5120
22 sty 18:31
benio: wiedziałem, że się pomyliłeś, sprawdziłem we wolframie
22 sty 18:34
benio: w sumie, to już sam do tego doszedłem, ale w każdym razie dzięki za czas poświecony nad
rzokminą
22 sty 18:36