Podaj i naszkicuj
Nick: zbiór wartości, miejsca zerowe, wykres
22 sty 18:01
Nick: pomoże ktoś?
22 sty 18:11
Nick: proszę, mam jutro spr, przerobiłem dużo i powtórzyłem a na tym się zatrzymałem
22 sty 18:20
Nick: F5
22 sty 19:48
Mila:

D:
T=π − okres funkcji, przekształcam wzór f(x)
| | 3π | | 3π | | π | | π | |
tg(x− |
| )=tg(x− |
| +π)=tg(x− |
| )=−tg( |
| −x)=−ctg(x) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
f(x)=−
√3−ctg(x)
1) miejsca zerowe:
−
√3−ctgx=0
ctg(x)=−
√3
2) zbiór wartości: y∊(−
∞,
∞)
3)
wykres
f(x)=−(ctgx +
√3)
1)
y=ctg(x)→T
[0,√3]⇒
y=(ctg(x) +√3)
2) symetria względem OX⇒
f(x)=−√3−ctg(x)
22 sty 21:37