Liczby zespolome
Hubert: Na płaszczyźnie zespolonej narysuj zbiór podanych punktów:
1) arg z =pi/4
2) arg 1/z = 5pi/6
3) arg(−z) = 2pi/3
4) z2=z(z kreską nad z)
22 sty 17:50
Adamm:

1)
22 sty 17:53
Hubert: tak ale dlaczego pi/4 to kąt 45(stopni) ale dlaczego jest tak długi
ma to jakieś znaczenie
22 sty 17:54
Hubert: A co z pozostałymi one nie są tak oczywiste?
22 sty 17:57
Adamm:

| sprzężenie(z) | |
| =cos(arg(z))−isin(arg(z))=cos(−arg(z))+isin(−arg(z)) |
| |z| | |
22 sty 18:04
Hubert: A z kąd wiesz ze 1/z = sprzężenie(z) / moduł z z
22 sty 18:08
Hubert:

arg(−z) =2/3 pi
−z = −x −iy
i teraz chyba arg(−z) = pi + arg(z) tylko dlaczego?
22 sty 18:14