Proszę o pomoc ;)
Cynamonek: sin2 200 + sin2 300 + sin2 400 + cos2 1400 + cos2 1500 + cos2 1600 =
0 − są to stopnie
(tg 330 * tg570) −33 =
22 sty 17:47
5-latek: (tg33o*tg57o)−33= 1−33
22 sty 17:49
Cynamonek: Tak, też mi tak wyszło tylko dokładnie nie wiem czemu? Czy podczas mnożenia dodaję kąty?
22 sty 17:49
Cynamonek: A w tym pierwszym przypadku używam wzorów specjalnych?
sinx + siny = 2sin x+y2 cosx−y2
22 sty 17:51
5-latek: jedynka trygonometryczna (nowa
tgx*ctgx=1
zauwaz ze tg57o= ctg33o
22 sty 17:52
Cynamonek: ♥ dzięki
22 sty 18:02
5-latek: Do pierwszsego zadania
Zobacz
cos140o= cos(180o−40o)= −cos40o
wobec tego cos2140o= (−cos40)2= cos240
teraz sin240o+cos240o=1
pozostale tak samo
22 sty 18:05
5-latek: Korzystamy z ewzoru redukcyjnego
cos(180o−α)= −cosα
==================
22 sty 18:07
Cynamonek: super dzieki

♥
22 sty 18:54