matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zzz
Julka:
Bardzo proszę o pomoc
wartość wyrażenia sin20cos70+cos20sin70−tg10tg80 jest równa
15 sty 20:38
Fruu:
wzory kotku =)
15 sty 20:43
Aramis:
sina*cosb + cosa*sinb= sin( a+b) tg10
o
= tg( 90
o
−80
o
)=ctg 80
o
i tga*ctga=1 zatem (kotku)
sin( 20
o
+70
o
) − tg80
o
*ctg80
o
= sin90
o
− 1 = 1−1=0
15 sty 20:46
Julka:
dziękuję (kotku)
15 sty 20:58