Granice funkcji
Karolek: Czy pomógłby ktoś z liczeniem granic funkcji?
1)
lin x−> +∞ 2ex2+3x−22x−2
Ja zrobiłem to tak:
Policzyłem granice wykładnika w ten sposób
x2/x+3x/x−2/x2x/x−2/x
z tego wynika że
2x2x = ∞
3xx = 3
−2x = 0
2xx = 2
−2x = 0
Zatem granica wykładnika jest równa ∞ więc
2ex2+3x−22x−2 = ∞
Czy ktoś wyjaśni mi czyj jest to prawidłowe rozwiązanie i czy dobrze rozumiem o co w tym chodzi
22 sty 17:42
Karolek: Prosiłbym też o wyjaśnienie mi tego przykładu:
lim x−> 0 x2|x|−2x
lub chociaż naprowadzenie mnie na to jak mogłoby wyglądać rozwiązanie tego
22 sty 17:44
smutnamaturzystka: A gdybyś rozważył 2 przypadki za pomocą granicy prawo i lewostronnej?
22 sty 22:33