Ostrosłupy
Georgina: Podstawą ostrosłupa jest prostokąt o bokach 5 cm i 9. Jedna z krawędzi bocznych ma długość 12
cm
i jest prostopadła do krawedzi podstawy. Oblicz
A)sumę krawedzi ostrosłupa
B) pole powierzchni całkowitej ostrosłupa
POMOCY
22 sty 17:33
5-latek:

Zauwaz ze trojkaty SDA SDC i SDB to trojkaty prostokatne
22 sty 17:39
5-latek: SD=12
Ab= CD= 9
AD=BC=5
22 sty 17:40
Janek191:

x
2 = 12
2 + 9
2 = 144 + 81 = 225
x = 15
−−−−−−
y
2 = x
2 + 5
2 = 225 + 25 = 250 = 25*10
y = 5
√10
−−−−−−−−−
z
2 = 12
2 + 5
2 = 144 + 25 = 169
z = 13
−−−−−
a) S = 2*9 + 2*5 + 12 + 15 + 5
√10 + 13 = ....
22 sty 17:44