matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg an
Magda:
ciąg an jest określony wzorem an=
3
4
n
2
− 24n + 90 dla n ≥ 1. Najmniejszy wyraz ciągu jest równy?
22 sty 17:29
Janek191:
3
a
n
=
n
2
− 24 n + 90
4
24
p =
= 16
1,5
3
q =
*16
2
− 24*16 + 90 = 192 − 384 + 90 = − 102
4
a
16
= − 102
22 sty 17:35
Magda:
dziękuje
22 sty 17:35