Przekształcanie wzorów
JUla: Przekształcanie wzoru Kelwina
p=p* razy exp(p*V/RT)
jak wyliczyć z tego p* ?
22 sty 17:05
Adamm: p=p*ep*V/RT
z tego co pamiętam to do takich równań służy funkcja W Lamberta
22 sty 17:21
JUla: i jak to dalej wyliczyć ?
22 sty 17:28
Adamm: funkcja W Lamberta to funkcja specjalna, tego się nie liczy
jeśli masz dokładne wartości argumentów to możesz wpisać w Wolframalpha ile to jest w
przybliżeniu
22 sty 17:31
g: A może iteracyjnie. Funkcja xe
x powinna być iteracyjnie szybko zbieżna.
f(p
*) = p
*e
p*V/RT
p
*1 = 1
| | p − f(p*k) | |
p*k+1 = p*k + |
| |
| | f ' (p*k) | |
22 sty 17:54