parametry
helppppp: Znajdź największą wartość ujemną parametru m dla którego suma dwóch różnych pierwiastków
równania mx2+ (3m+1)x + 2m + 1 = 0 nie jest większa od 2 ?
15 sty 20:21
Julek:
piszę
15 sty 21:04
Julek:
Δ>0 aby były dwa pierwiastki
Δ= (3m+1)
2 −4m(2m+1) = 9m
2 + 6m + 1 −8m
2 −4m =
m
2 +2m+1 = (m+1)
2
m?R−{−1;0} − zero bo tyle wynosi współczynnik a
treść zadania :
x
1+x
2 < 2
ze wzrów Viete'a :
−(3m+1)m ? 2m
2
−(3m
2+m) ? 2m
2
−3m
2 −m − 2m
2 ? 0
−5m
2 − m ?0
−m(5m+1)?0
m
2 = 0 ∉D
| | 1 | |
ramiona paraboli skierowane w dół, więc m?(−∞; − |
| > ∪ (0;+∞)
|
| | 5 | |
odpowiedz :
| | 1 | |
największą, ujemną wartością parametru m, spełniającą treść zadania jest m = − |
|
|
| | 5 | |
Pozdrawiam

sorry, że tak długo, ale zwieszka kompa
15 sty 21:26
Pitbull98: mam pytanie
jak rozwiazac nierownosc
−3m−1m≤2

przeciez nie wiemy czy m jest dodatnie czy
ujemne
15 sty 21:33
Mateusz: m w mianowniku będzie ≠0
15 sty 21:35
Pitbull98: no tak ale skad wiemy czy bedzie dodatnie czy ujemne
nie trzeba rozwazac przypadkow

?
15 sty 21:37
Fruu:

(−3m−1)m<=2
Mz: −3m−1=0 oraz m2=2
3m=−1
m1=−
13
15 sty 21:41
Fruu: kurde, zle, chwile
15 sty 21:42
Fruu:
15 sty 21:44
Pitbull98: czy to sa funkcje wymierne bo jesli tak to ja mam prawo tego nie lapac
15 sty 21:47
Fruu: masz prawo tego nie wiedziec, rownanie to nawiazuje do f wymiernych
15 sty 21:51
Pitbull98: aha do spoko bo zawsze jak robilem to byla w mianowniku konkretna liczba czy to w f.
kwadratowych lub liniowych. dopiro za nidlugo zaczniemy wymierna
15 sty 21:52
Julek:
tak, dlatego mnożysz obustronnie razy m2. Wtedy jesteś pewny, że mnozysz razy dodatnią liczbę
(z dziedziny nie równą 0), więc nie zmieniasz znaku nierówności!
15 sty 22:02
Julek: oczywiście wszystkie znaki zapytania w moim rozwiązaniu to ≤
15 sty 22:02
helppppp: dzięki wielkie
16 sty 09:30