Rownanie w liczbach calkowitych
Bartek : Rozwiaz rowanie w liczbach calkowitych
23x + 19y = 3
ktos moze pomoc?
22 sty 16:58
22 sty 17:26
Janek191:
19 y = 3 − 23 x
x
0 = − 4 y
0 = 5
wiec
x = − 4 − 19 t
y = 5 + 23 t t − dowolna liczba całkowita
22 sty 17:29
Bartek : Janek, skad wziales to x0 = −4 oraz y0 = 5
22 sty 17:42
Mila:
Przekształcenie:
| | 3−4x | |
y=−x+ |
| jeśli ma rozw. w C |
| | 19 | |
3−4x=19
−4x=16
x=−4
y=−(−4)+1=5
x
0=−4 i y
0=5
22 sty 19:24
Janek191:
22 sty 20:46
Bartek : ok dzieki wielkie za pomoc
22 sty 22:39
lwg: A to, to pies? (x,y) = (−4+19t, 5−23t), gdzie t∊Z.
23 sty 00:23
23 sty 00:26
lwg: Odp. Janka jest kompletna.
23 sty 01:25