Największą liczbą naturalną n taką, że 2^n jest dzielnikiem liczby 20! jest:
qsddd: Największą liczbą naturalną n taką, że 2n jest dzielnikiem liczby 20! jest:
22 sty 16:01
Adamm: 20=22*5
18=2*9
16=24
14=2*7
12=22*3
10=2*5
8=23
6=2*3
4=22
2=2
n=1+2+1+3+1+2+1+4+1+2=18
22 sty 16:28
Adamm: można było też tak
| | 20 | |
liczb podzielnych przez 2 jest [ |
| ]=10 |
| | 2 | |
stąd n=10+5+2+1=18
[] to część całkowita
22 sty 16:32
qsddd: Nie rozumiem, mógłby pan wyśaśnić nieco łopatologicznie?
22 sty 17:56
Adamm: 20! to iloczyn 20 pierwszych liczb naturalnych, zaczynając od 1
policzyłem ile jest liczb naturalnych podzielnych, przez 2 itd. z tych 20
22 sty 18:00
qsddd: A gdyby zamiast tego były inne liczby? Coś nie mogę załapać... np. 2017! i 5n
22 sty 19:53
Adamm: to liczymy ile jest dzielników 5, 25, etc.
czyli n=403+80+16+3=502
22 sty 19:55
qsddd: Dziękuje
22 sty 19:59