rel
benio: aRb <=> a ≥ b
mam sprawdzić tylko czy jest antysym. wg tego zał.
∀ (x,y) e R ⋀ (y,x) e R => x =y
x,y e X
np. kilka par spełniający a≥b tę relację
(2,2) , (3,1), (5,4)
i pytanie jest następujące ,bo sam sprawdzić cały warunek
∀ (x,y) e R ⋀ (y,x) e R => x =y
wpierw sprawdzam poprzednik ( (x,y) e R ⋀ (y,x) e R )
Jest napisane , że obie pary muszą należeć do relacji, a dopiero później ma zachodzić x=y
czyli nie mogę sprawdzić pary (5,4) mimo, że należy do relacji ,tak? BO wg antysymetrii
( (x,y) e R ⋀ (y,x) e R )
(5,4) e R ale już nie (4,5) ∉ R
więc muszę sprawdzić antysymetryczność, wtedy i tylko wtedy gdy obie pary należą do relacji,
spełniają te warunki,
czyli mogę sprawdzić tylko np. dla (2,2), (3,3)?
∀ (x,y) e R ⋀ (y,x) e R => x =y
2,2 eR i 2,2 też e R , oraz 2=2
poprzednik = 1, następnik 1 − wynika prawda
czyli jest antysymetryczna.
Reasumując , sprawdzając poprzednik muszę dobrać obie pary NIE TYLKO NALEŻĄCE DO RELACJI
ALE SPEŁNIAJĄCE CAŁY POPRZEDNIK, ZGADZA SIĘ?!?!
PROSZĘ O ODPOWIEDŹ, PRÓBUJE TO ROZUMIEĆ, A U MNIE NIKT NA ROKU NIE ROZUMIE RELACJI. KAŻDY MOWI
CO INNEGO.
22 sty 15:29