matematykaszkolna.pl
rel benio: aRb <=> a ≥ b mam sprawdzić tylko czy jest antysym. wg tego zał. ∀ (x,y) e R ⋀ (y,x) e R => x =y x,y e X np. kilka par spełniający a≥b tę relację (2,2) , (3,1), (5,4) i pytanie jest następujące ,bo sam sprawdzić cały warunek ∀ (x,y) e R ⋀ (y,x) e R => x =y wpierw sprawdzam poprzednik ( (x,y) e R ⋀ (y,x) e R ) Jest napisane , że obie pary muszą należeć do relacji, a dopiero później ma zachodzić x=y czyli nie mogę sprawdzić pary (5,4) mimo, że należy do relacji ,tak? BO wg antysymetrii ( (x,y) e R ⋀ (y,x) e R ) (5,4) e R ale już nie (4,5) ∉ R więc muszę sprawdzić antysymetryczność, wtedy i tylko wtedy gdy obie pary należą do relacji, spełniają te warunki, czyli mogę sprawdzić tylko np. dla (2,2), (3,3)? ∀ (x,y) e R ⋀ (y,x) e R => x =y 2,2 eR i 2,2 też e R , oraz 2=2 poprzednik = 1, następnik 1 − wynika prawda czyli jest antysymetryczna. Reasumując , sprawdzając poprzednik muszę dobrać obie pary NIE TYLKO NALEŻĄCE DO RELACJI ALE SPEŁNIAJĄCE CAŁY POPRZEDNIK, ZGADZA SIĘ?!?! PROSZĘ O ODPOWIEDŹ, PRÓBUJE TO ROZUMIEĆ, A U MNIE NIKT NA ROKU NIE ROZUMIE RELACJI. KAŻDY MOWI CO INNEGO.
22 sty 15:29