matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dla przekształcenia...
Kuba:
Dla przekształcenia f: R
2
−> R
2
danego wzorem f (x
1
,x
2
) = (2x
1
+x
2
, x
1
+2x
2
) wyznacz jego macierz, wartości własne oraz wektory własne odpowiadające wartościom własnym.
22 sty 14:53
jc:
f(x,y)=(2x+y,x+2y) Lepiej pisać w pionie
x
y
2x+y
x+2y
f
=
Wartości i wektory własne łatwo odgadnąć.
1
1
3
3
1
1
1
−1
1
−1
f
=
=3
, f
=
2 1
1 2
Macierz przekształcenia f:
.
−−−− Standardowy rachunek.
2−λ 1
1 2−λ
det
= λ
2
− 4λ + 3 = (λ−1)(λ−3)
Wartości własne λ=1,3. Wektory własne
1
−1
λ=1, 2x+y=x, y=−x,
1
1
λ=3, 2x+y=3x, y=x,
22 sty 15:05
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick