5 | ||
f'(x) = | ||
5x + 1 |
ln(5x+1+5Δx)−ln(5x+1) | 5Δx | |||
limΔx→0 | = limΔx→0 ln(1+ | )1/Δx = | ||
Δx | 5x+1 |
5Δx | 5 | |||
= limΔx→0 ln(1+ | )[(5x+1)/5Δx]*(5/(5x+1)) = | |||
5x+1 | 5x+1 |
3(x+Δx)−3x | ||
limΔx→0 | = 3 | |
Δx |
16x+Δx−16x | eln16Δx−1 | |||
limΔx→0 | = 16xlimΔx→0ln16 | = | ||
Δx | ln16Δx |
1 | ||
√(43x+ | ) | |
x |
√64x+Δx+1/(x+Δx)−√64x+1/x | ||
limΔx→0 | = | |
Δx |
64x+Δx+1/(x+Δx)−64x+1/x | ||
= limΔx→0 | = | |
(√64x+Δx+1/(x+Δx)+√64x+1/x)Δx |
eln64Δx−1 | ||
=limΔx→0 64xln64 | + | |
(√64x+Δx+1/(x+Δx)+√64x+1/x)ln64Δx |
| ||||||||
+ | = | |||||||
(√64x+Δx+1/(x+Δx)+√64x+1/x)ln64Δx |
| |||||||||||
= | |||||||||||
2√64x+1/x |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |