Wyznacz dowolny wektor prostopadly do dwu prostych
Jacek: Wyznacz dowolny wektor prostopadły do dwu prostych.
l1: x=2+t, y=3−t, z=1−2t
l2: x=−1+3s , y=1−9s , z=2+s
22 sty 14:22
Jerzy:
n→ = [1,−1,−2] x [3,−9,1]
22 sty 14:24
Jacek: Da się to jakoś rozpisać?
22 sty 14:26
Jerzy:
To iloczyn wektorowy.
22 sty 14:28
Jacek: Czy możesz napisać całe rozwiązanie tego zadania. Nie zabardzo to rozumiem.
22 sty 14:30
Kaska: u=[−19,−7,−6]
22 sty 14:31
Kaska: wyznaczasz wektory kierunkowe poszczególnych prostych, a później robisz iloczyn wektorowy, bo
ma on taką własność, że powstały wektor jest prostopadły to obu tych które mnożysz
22 sty 14:34
Jacek: A jak wyznaczyć wektor równoległy do tych prostych?
22 sty 16:08