przebieg zmienności funkcji
starcie: Zbadaj przebieg zmienności funkcji
f(x)= x/(x
2−4)
Proszę o pomoc,bo wychodzą mi wysokie potęgi i nie wiem co z nimi zrobić
22 sty 14:08
Jerzy:
A gdzie masz takie wysokie potęgi ?
22 sty 14:12
5-latek: Witaj

No beda np przy 1 pochodnej w mianowniku (x
2−4)
2
22 sty 14:14
Jerzy:
Cześć

... ale akurat w przypadku mianownika pochodnej interesuje nas tylko jego znak
22 sty 14:15
Janek191:

x ≠ −2 i x ≠ 2
| | x2 − 4 − x*2x | | − x2 − 4 | |
f '(x) = |
| = |
| < 0 dla x ∊ Df |
| | (x2 − 4)2 | | (x2 − 4)2 | |
więc
f maleje w swojej dziedzinie.
Oblicz granice w −
∞ i w +
∞ oraz granice jednostronne.
22 sty 14:16
Jerzy:
Jak widać
Jankowi wysokie potęgi nie przeszkadzały
22 sty 14:18
5-latek: Witaj
Janek191
22 sty 14:18
starcie: Akurat z pierwszą pochodną sobie poradziłem

problem mam z drugą,bo mam tam nawet x
7
22 sty 14:19
Janek191:
Witaj Małolatku
22 sty 14:21
Janek191:
Do czego potrzebna f '' ? Do punktu przegięcia ?
22 sty 14:25
starcie: tak
22 sty 14:29
starcie: pomoże ktoś?
22 sty 14:40
5-latek: f(x)= −x
2−4
f'(x)= −2x
g(x)= (x
2−4)
2= x
4−8x
2+16
g'(x)= 4x
3−16x
| | f | | −2x(x4−8x2+16)−(−x2−4)(4x3−16x) | |
( |
| )''= |
| = |
| | g | | [(x2−4)2]2 | |
22 sty 16:09
5-latek: 2x
5+16x
3−96x=0
x(2x
4+16x
2−96)=0 ⇒x=0 lub 2x
4+16x
2−96=0
2x
4+16x
2−96=0
Δ= b
2−4*a*c= 16
2−4*2*(−96)= 1024⇒
√1024= 32
| | −b−√Δ | | −16−32 | |
x12= |
| = |
| = −12 (odpoda |
| | 2a | | 4 | |
| | −b+√Δ | | −16+32 | |
x22= |
| = |
| = 4 ⇒x2= 2 lub x2=−2 |
| | 2a | | 4 | |
22 sty 16:19