Największa liczba x, dla której wynik z działania jest całkowity
SEKS INSTRUKTOR : Oblicz największą liczbę x, dla której wynik poniższego działania należy do liczb całkowitych
| 5*10*15*20*25*...*2015 | |
| |
| 5x | |
22 sty 14:07
Adamm: | | 2015 | |
mamy |
| =403 wyrazy podzielne przez 5 |
| | 5 | |
| | 403 | |
mamy [ |
| ] = 80 wyrazów podzielnych przez 25 |
| | 5 | |
| | 403 | |
mamy [ |
| ] = 16 wyrazów podzielne przez 125 |
| | 25 | |
| | 403 | |
mamy [ |
| ] = 3 wyrazy podzielne przez 625 |
| | 125 | |
czyli razem w liczniku 403+80+16+3=502 piątki
odpowiedź: x=502
[] to cecha czyli inaczej zaokrąglenie w dół
22 sty 14:16
SEKS INSTRUKTOR : Dzięki adam
POZDRAWIAM SEKS INSTRUKTOR
22 sty 14:20