Jak obliczyć daną całke ?
Nini: Mam taką całke: S(4−2x)2 xdx
Próbowałem ją policzyć na różne sposoby i mimo przekształceń itp wynik mam zupełnie inny niż w
odpowiedziach
P.S S−to symbol całki, tylko nie wiem czy mozna go tutaj jakoś wpisać
22 sty 14:07
Jerzy:
= ∫16xdx − 8∫x62dx + 4∫x3dx
22 sty 14:08
Adamm:
16
∫(4−2x)2xdx = ∫16x−16x2+4x3 dx = 8x2−
x3+x4+c
3
22 sty 14:09
Jerzy:
tam jest − 8∫x2dx
22 sty 14:09
Jerzy:
a powinno być: −16∫x2dx
22 sty 14:11
Nini: Jak zacząłem przepisywać swoje rozwiązanie to dopatrzyłem się co robię źle
Dziękuje za pomoc