Proces stochastyczne, łańcuchy markowa, ruina gracza
olka: Jacek i Placek rzucają symetryczną monetą. Jeśli wypadnie orzeł Jacek wygrywa od Placia
złotówkę . W przeciwnym razie złotówkę wyrywa Placek. Jacek ma K zł a placek m zł . Gra tocz
sie tak długo jak długo obaj gracze maja pieniądze .niech Yn bedzie liczba złotówek które po
n−tym rzucie ma Jacek.
a) opisać macierz przejścia łańcucha Yn
B) wyznaczyć prawdopodobieństwo ruiny Jacka oraz średni czas trwania gry .
Ma ktos pomysł na to zadanie

Proszę o pomoc .
22 sty 13:41
g:
a)
pi,i−1 = pi,i+1 = 1/2
wszystkie pozostałe pi,j = 0, t.zn. dla j≠i−1 i j≠i+1.
b)
P[J|#] − prawdopodobieństwo wygrania przez Jacka pod warunkiem #.
P[J|Yn=0] = 0
P[J|Yn=K+m] = 1
dla 0 < Yn < K+m:
P[J|Yn=x] = 1/2 (P[J|Yn=x−1] + P[J|Yn=x+1]) =
= 1/2 (P[J|Yn=x−2] + 2P[J|Yn=x] + P[J|Yn=x+2])
stąd: P[J|Yn=x] = 1/2 (P[J|Yn=x−2] + P[J|Yn=x+2])
i ogólniej: P[J|Yn=x] = 1/2 (P[J|Yn=x−y] + P[J|Yn=x+y])
Oznacza to, że P[J|Yn=x] jest liniową funkcją x i przybiera wartości od 0 gdy x=0
do 1 gdy x=K+m.
P[J|Yn=K] = K/(K+m)
Średniego czasu nie potrafię policzyć.
22 sty 17:12