jednym z miejsc zerowych funkcji kwadratowej jest liczba 1. maksymalny przedział
krzysiek: jednym z miejsc zerowych funkcji kwadratowej jest liczba 1. maksymalny przedział w ktorym ta
funkcja jest malejaca to <3,∞> . najwieksza wartosc funkcji f w przedziale <7,8> jest rowna
−12. wyznacz wzor funkcji f i narysuj jej wykres
Aramis:
zatem: x
1= 1
i x
w= 3 i a <0 bo ramiona paraboli do dołu
dlatego ,że f. maleje w przedziale <3,∞)
więc 1 +x
2= 6 => x
2 = 5
teraz z postaci iloczynowej:
f(x) = a ( x −1)(x −5) ... należy znaleźć wartość "a"
wiemy ,że x
w nie należy do przedziału <7,8> i ramiona paraboli do dołu
więc największa wartość jest dla f(7)= −12
podstawiając za x= 7 i y= −12
otrzymamy:
−12= a( 7−1)(7−5) => 12a = −12 =>
a= −1
zatem: f(x) = −( x−1)(x−5)
f(x) =−x2 +6x −5
do sporządzenia wykresu x
1=1 x
2= 5
x
w= 3 y
w= f(x
w) = −9 +18 −5= 4 to
W(3,4) i parabola ramionami do dołu
narysuj teraz wykres