matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
calka
mk:
1
∫
dx
x
2
+6x
22 sty 13:30
mk:
22 sty 13:34
Adamm:
1
1
1
x+1−
x
6
6
1
1
1
1
=
=
*
−
*
x
2
+6x
x
2
+6x
6
x
6
x+6
22 sty 13:35
Adamm:
1
1
1
1
1
∫
−
dx =
ln|x|−
ln|x+6|+c
6
x
x+6
6
6
22 sty 13:37
'Leszek:
zastosuj rozkład na ułamki proste
A
B
1
+
=
x
x+6
x
2
+6x
czyli A =1/6 i B= −1/6 zatem
1
x
∫
dx = 1/6 ln
+ C
x
2
+ 6x
x + 6
22 sty 13:40
mk:
dlaczego tak został rozbity licznik?
22 sty 13:45