proszę o pomoc : )
Cynamonek: Proszę o pomoc w przykładach!

oblicz
α = x (ponieważ łatwiej było mi wstawiać x)
tgx +
1tgx gdzie :
cosx=−
√53
sinx − cosx =
5−2√67 gdzie :
tgx=
5√612
2cosx −3sinx wiedząc, że
1tgx=2cosx
tgx=
15 gdzie x jest kątem ostrym oblicz wartość
cosx sin2 x
tutaj prosiłbym o troszkę więcej
Prosiłbym o treściwie wyjaśnienie

sinx=0,3 <−−− obliczam cosx i tgx z jedynki trygonometrycznej?
22 sty 13:23
5-latek: Otoz Cynamonku
=================
sin
2x+cos
2x=1 stad sin
2x= 1−cos
2x stad sinx=
√1−cos2x wiec
| | √5 | | 5 | | 4 | | 2 | |
sinx=√1−(− |
| )= √1− |
| = √ |
| = |
| |
| | 3 | | 9 | | 9 | | 3 | |
=========
COs jest ujemny w 2 cwiartce ale wtedy sinus jet dodatni i tangens ujemny
liczymy
| | sinx | | 2 | | 3 | | −2 | | −2√5 | |
tgx= |
| = |
| *−( |
| )= |
| = |
| (po usunieciu niewymiernosci |
| | cosx | | 3 | | √5 | | √5 | | 5 | |
z mianownika
Teraz dodajemy
| | 1 | |
tgx+ |
| = dodaj juz sobie |
| | tgx | |
TEraz cosinus jet tez ujemny w 3 cwiartce wiec sinus jest ujemny w 3 cwiartce a wobec tego
tagngens jest dodatni w 3 cwiartce
To
| | sinx | | 2 | | 3 | | 2√5 | |
tgx= |
| = (− |
| )*(− |
| )= |
| |
| | cosx | | 3 | | √5 | | 5 | |
Teraz sobie tylko dodaj
22 sty 14:05
Cynamonek: Dziękuję bardzo, Super rozwiązane!
22 sty 14:15
5-latek: oblicz wartosc U{cosx}[sinx}
| | cosx | |
Wiemy ze |
| = ctgx |
| | sinx | |
| | 1 | | 1 | |
A ctgx= |
| = |
| = 1*5= policz |
| | tgx | | 15 | |
22 sty 14:22
Cynamonek: wartość cosx/sinx2 cosxsin2
22 sty 14:29
5-latek: Teraz sinx=0,3
Z jedynki trygonometrycznej liczymy cosx
cosx=±
√1−sin2x
Zwroc uwage na to ±
Jest tak bo sinus jest dodatni w 1 i 2 cwiatrce natomiast cosinus jest dodatni w 1
cwiartce a ujemny w drugiej cwiartce
stad tez przed pirwiastkiem znak (−)
czyli cosx= ±
√1−(0,3)2)= ±
√0,1
| | sinx | |
tgx= |
| w 1 cwiartce |
| | cosx | |
| | sinx | |
Zobacz jescze na to skoro tgx= |
| to mozesz sobie od razu zapisac majac dany |
| | cosx | |
sinusx
| | sinx | |
tgx= |
| i nie musisz osobno obliczac cosinusa |
| | √1−sin2x | |
| | √1−cos2x | |
Tak samo majac dany cosinus x to tgx= |
| |
| | cosx | |
22 sty 14:40
Cynamonek: dzięki super : )
22 sty 17:22
Cynamonek: a drugie zadanko i czwarte uwzględniając tam sin2 bo nie bardzo wiem co dalej jeśli obliczę
ctgx
22 sty 17:24