Całki
Karo: Ma ktoś pomysł na to zadanie?
Nalezy obliczyc pole powierzchni figury pomiędzy wykresami funkcji f(x)=6*x*sin(x) oraz
g(x)=−5*x*cos(x/2) dla x∊(0,π)
wiem,że wynik powinien wynosic 16*π−20
22 sty 13:03
Adamm: oczywiście f≥g na tym przedziale
zatem liczmy ∫0π 6x*sinx+5xcos(x/2)dx
możesz policzyć sobie ∫6x*sinx+5xcos(x/2)dx na boku, najlepiej będzie zrobić to przez części
22 sty 13:11
Karo: Mogłbys mi to rozpisac? Nadal nie wychodzi mi prawidłowy wynik.
22 sty 13:22
Jerzy:
6∫xsinxdx =
v' = sinx u = x
v = −cosx u' = 1
= 6[−xcosx +∫cosxdx] = −6xcosx + 6sinx + C
22 sty 13:26
Karo: I co dalej nalezy zrobic?
22 sty 13:34
Jerzy:
Policzyć drugą całkę , potem podstawiać granice całkowania.
22 sty 13:39
Karo: Tzn? podstawiac po kolei 0 i π? Czy do jednego 0 a do drugiego π?
22 sty 13:41
Jerzy:
Wynikiem całki wyjściowe jest suma dwóch obliczonych całek.
Potem podstawiasz π i od tego odejmusz z podstawieniem 0
a∫b = F(b) − F(a) , gdzie F(x) to funkcja pierwotna ( calka z f(x) )
22 sty 13:43
Karo: Teraz rozumiem. Bardzo dziękuję!
22 sty 13:46