rozwiąż równanie - przebieg funkcji
OLa123: | | 1 | |
f(x)=lnx+ |
| Df: x>0 i x różne od 1 |
| | lnx | |
Potrzebuje rozwiązać to równanie , mój wynik to x=e ale w odp. mam jeszcze x=e
−1
22 sty 12:56
Jerzy:
ln2x = 1 ⇔ lnx = 1 lub lnx = −1
22 sty 12:57
Adamm: zakładając że dobrze to obliczyłaś, równanie sprowadza się do ln2x−1=0 czyli lnx=1 lub lnx=−1
stąd x=e lub x=e−1
22 sty 12:58
OLa123: aa no tak racja , faktycznie przeoczyłam 2 przypadek , a mem jeszcze pytanie odnośnie 2
pochodnej bo w tabelce nie mam wgl zaznaczonej wzmianki o 2 pochodnej ani żadnych punktach
przegięcia , tzn. że 2 pochodna jest w tym przypadku niepotrzebna?
22 sty 13:12
Jerzy:
To zależy, czego wymaga od Was asystent.
22 sty 13:15
OLa123: Podejrzewam że jeśli nie policzę 2 pochodnej to mi pkt polecą
22 sty 13:17
Jerzy:
To do dzieła.
22 sty 13:18