matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz pochodną
OLa123:
Oblicz pochodną funkcji y i wyznacz ewentualne ekstrema lokalne funkcji.
2−lnx
y=
2x
√
x
8
8
−4
Otrzymałam tylko jedno: e do "
" a ma być jeszcze
e do "
"
3
3
3
22 sty 12:42
Janek191:
1
−
* 2 x
√
x
− (2 − ln x)* 3x
0,5
x
y ' =
4 x
3
− 2
√
x
− 6
√
x
+ 3
√
x
ln x
√
x
*( 3 ln x − 8)
y ' =
=
= 0 ⇔
4 x
3
4 x
3
8
⇔ 3 ln x = 8 ⇔ ln x =
⇔ x = e
8
3
3
22 sty 13:04
OLa123:
Dziękuje Janek
22 sty 13:15