matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zamiana na stopnie
majsaa:
Jak zamienić na stopnie cosα=−
1
2
? Proszę o pomoc
22 sty 12:36
czeko:
1
cosα = −
⇔
2
4
8
α =
π +2kπ v α =
π +2kπ, k ∊ ℤ
6
6
22 sty 12:44
Janek191:
1
cos α = −
więc α = 120
o
lub α = 240
o
2
bo
1
cos ( 90
o
+ 30
o
) = − sin 30
o
= −
2
1
cos ( 180
o
+ 60
o
) = − cos 60
o
= −
2
22 sty 12:46