Macierz osobliwa
Karolina: Rozwiąż równanie macierzowe:
X * [2 −1 0 ] = [−12 4 8]
0 1 1. 0. 1.1
2 0 1. 2. −3 0
X=B*A−1
detA= 0
Macierz osobliwa
Gdyby była to macierz nieosobliwa, wiedziałabym jak postąpić, natomiast z osobliwą
nie mam pojęcia. To bardzo ważne, z góry bardzo dziękuję.
22 sty 12:34
Janek191:
Zapisz macierz X w postaci
I a b c I
I d e f I
I g h i I
wymnóż przez macierz A i porównaj z macierzą B.
22 sty 12:41
Karolina: Źle napisałam, tam będzie zamiast * w równaniu macierzowym ×, bo to jest mnożenie przez skalar
22 sty 12:44
g: detB≠0, więc to równanie nie ma rozwiązania.
22 sty 12:44
Karolina: Jak mam tak zapisać macierz X? Skoro jest osobliwa, to wzór na nieoasobliwą nie obowiązuje.
22 sty 12:46
Karolina: czyli powinnam napisać detB≠0 i równanie sprzeczne i to koniec ?
22 sty 12:50
Janek191:
W końcu X to macierz, czy liczba ?
22 sty 12:50
Karolina: X to macierz a x to mnożenie przez skalar ( zamiast tej * x )
22 sty 12:52