matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
lim
majsaa:
Oblicz lim n→
∞
13n
3
−3n
(5n+1)
3
22 sty 12:27
czeko:
13
125
22 sty 12:37
majsaa:
A mogłabym prosić i cale rozwiązanie ?
22 sty 12:39
czeko:
13n
3
− 3n
13n
3
− 3n
=
=
(5n+1)
3
125n
3
+75n
2
+15n+1
3
n
3
(13 −
)
n
2
=
75
15
1
n
3
(125+
+
+
)
n
n
2
n
3
3
13 −
n
2
75
15
1
125+
+
+
n
n
2
n
3
3
13 −
n
2
13
lim n→
∞
(
) =
,
75
15
1
125+
+
+
n
n
2
n
3
125
bo wszystkie wyrazy z n w mianowniku dążą do 0
22 sty 12:50
majsaa:
Dziękuję pięknie
22 sty 12:51
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick