matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Izydor:
1. Rozwiąż równanie: a) sinx−sinx2x−sin3x=0 b) sin4x−cos4x=sinx−cosx 2. Dla jakiej wartości parametru a równanie ma rozwiązanie?
2a−1
a)sinx=
3−a
a
2
−3a+2
b)cos
2
x=
a+1
c)2sin
2
x+a
2
−9=0 Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
22 sty 11:08
===:
2.c) 2sin
2
x=9−a
2
⇒ 0≤9−a
2
≤2
22 sty 12:01