sposob na rekurencje
blake: czy ktos moze ma jakis pomocny sposob jak rozpisywać sobię funkcje rekurencyjną aby otrzymać
szukany wynik?
pytam ponieważ jednym z zadan na kolosie sa wlasnie takie zadania.
np:
int liczby[] = { 7, 9, 12, 6, 4, 9 };
int pytanie1( int t[], int l, int r ) {
if ( l < r ) {
t[l] = t[r] − pytanie1(t+l/2, l+1, r/2) % 3;
}
return t[(l+r)/2];
}
int main() {
pytanie1(liczby, 0, 5);
return 0;
}
moze jakis graf czy cos robic?
22 sty 01:41
blake: nie podałem co trzeba zrobic z podanym przykładem a trzeba znalezc wartosci liczby[1],[2],[3]
ale to nie ma znaczenia bo nie potrzebuje odpowiedzi a sposobu na rozwiazywanie analogicznych
zadan
22 sty 01:42
Dziadek Mróz:
Jeszcze raz, co masz znaleźć? Podaj wynik dla danej tablicy z kodu
22 sty 07:23
blake: liczba[0] = 9
liczba[1] = 12
liczba[2] = 12
22 sty 13:53
Dziadek Mróz:
Jeszcze raz, napisz dokładnie treść zadania, podaj przykład, ewentualnie pokaż kroki jakimi się
ma poruszać algorytm, bo nie rozumiem Twojego pytania i odpowiedzi na podany przykład.
Próbuję sobie rozpisać to na kartce i nic mi nie wychodzi, nie łapię
22 sty 18:13