matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
asd
olekturbo:
1
Zmienna losowa ma rozkład dwuwymianowy z parametrami n = 1200 i p =
.
2
Za pomocą nierówności Czebyszewa oszacuj P(X>900)
1
p =
2
EX = np = 600 Var(x) = npq = 300 ξ = 900−600 = 300
1
300
1
P =
*
=
2
300
2
2
Czy to poprawne rozwiązanie?
22 sty 00:20