ekonomia matematyczna - funkcja produkcji
hepi: Hej szukam pomocy przy zadaniu dotyczącym funkcji produkcji w postaci y=√kL k−kapitał,
L−praca
(a raczej wyjaśnienia zadania, może jest na forum ktoś, kto to ogarnia)
a) O ile zmniejszy się produkcja, gdy przedsiębiorstwo zredukuje nakłady o 20%
mam takie rozwiązanie i prawdopodobnie dobry wynik:
1−0,2=0,8
k=0,8
0,82=0,64
1−0,64=0,36 −−−> czyli spadek o 36%
nie mam pojęcia skąd wziął się kwadrat w drugiej części obliczeń i czy jest to zależne od
pierwotnej funkcji produkcji, więc proszę o pomoc z wyjaśnieniem.
b) zmniejszono zaangażowanie kapitału o 1%. O ile % powinno się zwiększyć zatrudnienie, by
utrzymać dotychczasowy poziom produkcji?
nie wiem jak do tego podejść, mogę tu skorzystać ze wzoru elastyczności substytucji?
dzięki za pomoc
22 sty 00:05