Sformować twierdzenie o warunku koniecznym zbieżności szeregów. Następnie udowo
Melchior: Sformować twierdzenie o warunku
koniecznym zbieżności szeregów. Następnie udowodnić, że szereg harmoniczny
∞
jest rozbieżny.
21 sty 23:17
Adamm: | | 1 | |
szereg harmoniczny jest rozbieżny ponieważ całka ∫1∞ |
| dx jest rozbieżna |
| | x | |
warunek konieczny zbieżności szeregu mówi nam że jeśli szereg ∑
n=n0∞a
n ma być
zbieżny to musi być lim
n→∞ a
n = 0
21 sty 23:20
Saizou :
bez całek
Dla dowolnej liczby naturalnej n mamy
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
S2n−Sn= |
| + |
| +...+ |
| ≥ n * |
| = |
| |
| | 1+n | | 2+n | | n+n | | 2n | | 2 | |
Na mocy kryterium Cauchy'ego szereg jest rozbieżny
21 sty 23:26
Adamm: wolę całki
21 sty 23:28
Melchior: Dziękuje wam moi mili.
22 sty 00:39
jc: A ja wolę tw. o zagęszczaniu.
22 sty 00:41
zombi: Warunek konieczny związany jest z takim faktem:
Niech Sn = ∑k=1n ak, jeśli teraz nasz szereg jest zbieżny, wówczas istnieje
skończona granica S tj. limn→∞Sn = S.
Ale dla ciągu Sn−1 również zachodzi limn→∞Sn−1 = S.
Wobec faktu, że S < ∞, możemy odejmować od siebie te granice
⇔ an = Sn+1 − Sn, przechodząc do nieskończoności mamy
limn→∞an = S − S = 0.
22 sty 01:12