Przedstawić wektor d=[2,-2,-4] za pomocą kombinacji liniowej wektorów:
Melchior: Przedstawić wektor d=[2,−2,−4] za pomocą kombinacji liniowej wektorów:
a=[1,1,−1], b=[1,2,1], c=[3,1,−1]
Potrzebuje pomocy, nie umiem tego ugryźć.
21 sty 23:13
Janek191:
[ 2,− 2, − 4 ] = α*[ 1,1,−1] +β*[1,2,1] + γ* [3, 1, −1] = [α +β +3γ, α+2β + γ, −α +2β − γ ]
α + β + 3γ = 2
α + 2β + γ = − 2
α + 2β − γ = − 4 ⇒ γ = α + 2β + 4
−−−−−−−−−−
α + β + 3α + 6β +12 = 2
α + 2β + α + 2β + 4 = − 2
4α + 7β = − 10
2α + 4β = − 6 / * (−2)
4α + 7 β = − 10
−4α − 8β = 12
− β = 2 ⇒ β = − 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2α + 4*(−2) = − 6
2α = 2
α = 1
−−−−
γ = 1 + 2*(−2) + 4 = 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Odp. [ 2, − 2 , − 4 ] = 1*[ 1,1,−1] − 2*[ 1,2,1 ] + 1*[ 3, 1. − 1]
================================================
22 sty 08:37