Za pomocą postaci trygonometrycznej albo wykładniczej liczb zespolonych obliczyć
don kichot: Za pomocą postaci trygonometrycznej albo wykładniczej liczb zespolonych obliczyć:
| | √3−i | |
( |
| )5 (całe wyrażenie do potęgi 5, nie umiem tego zrobić. |
| | 1−i | |
Proszę o pomoc, najlepiej krok po kroku
21 sty 23:02
Mila:
1)
z
1=
√3−i
|z
1|=
√3+1=2
| | −1 | |
sinα= |
| , α− kąt IV ćwiartki |
| | 2 | |
2)
z
2=1−i
|z
2|=
√1+1=
√2
3)
| | z1 | | | | 11π | | 11π | | 2*(cos |
| +i sin |
| ) | | | 6 | | 6 | |
| |
( |
| )5=( |
| )5 |
| | z2 | | | |
| | | | 5*11π | | 5*11π | | 25*(cos |
| +i sin |
| ) | | | 6 | | 6 | |
| |
=( |
| )= |
| | | | 5*7π | | 5*7π | | √25*(cos |
| +i sin |
| ) | | | 4 | | 4 | |
| |
| | 32 | | 55π | | 35π | | 55π | | 35π | |
= |
| *((cos( |
| − |
| )+i sin( |
| − |
| ) |
| | 4√2 | | 6 | | 4 | | 6 | | 4 | |
dokończ, oblicz wartości
21 sty 23:20
Melchior: możesz mi wytlumaczyć jak zamieniłaś przedostatnią linijke na ostatnia ?
22 sty 00:53
Adamm: jeśli mnożymy liczby zespolone to dodajemy ich argumenty
22 sty 00:54
Melchior: cos(5/12) jest trudny do policzenia więc sprobowalem porownac wartosci poczatkowe z tymi
obliczonymi i wyszło mi na kalkulatorze z poczatkowego 1,366+0,366i a z ostatniej linijki
5,65 + 0,041i wiec chyba cos nie tak
22 sty 01:10
Adamm: Mila rozwiązała poprawnie, wszystko jest w porządku
22 sty 01:16