Znaleźć pochodną kierunkową funkcji
Marysia: Dobry wieczór.
Bardzo proszę o pomoc w zadaniu.
Znaleźć pochodną kierunkową funkcji
z=x3−2x2y+xy2+1
W punkcie M (1,2) w kierunku półprostej przechodzącej przez punkt N(4,6)
Proszę o rozwiązanie krok po kroku.
21 sty 22:57
Marysia: Ponawiam prosbę
22 sty 09:17
g: Pochodna kierunkowa to iloczyn skalarny gradientu funkcji z(x,y) i wersora kierunku.
| | dz | | dz | |
Gradient to wektor g = [ |
| ; |
| ] policzony w punkcie M, a wersor buduje się |
| | dx | | dy | |
w dwóch krokach:
1) wektor w = N−M = [3; 4]
2) wersor v = w / |w| = [3/5; 4/5]
22 sty 12:57