zbadaj zbieżność szeregu
ryszard: zbadaj zbieżność szeregu
∞
n=1
21 sty 22:51
Adamm: | | n | | 1 | |
∑n=1∞ |
| ≤∑n=1∞ |
| = e−1 |
| | (n+1)! | | n! | |
21 sty 22:53
KKrzysiek: z d lamberta
21 sty 22:54
Adamm: widać od razu że ciąg jest zbieżny, i wynosi między 0 a e−1
21 sty 22:55
ryszard: Czy mogę prosić o rozwiązanie krok po kroku?
21 sty 22:58
Adamm: nie, już dostałeś, myślisz że to było wyczarowane? z powietrza się bierze?
21 sty 22:59
jc:
| n | | (n+1)−2 | | 1 | | 2 | |
| = |
| = |
| − |
| |
| (n+1)! | | (n+1)! | | n! | | (n+1)! | |
∑ = (e−1) − 2(e−1−1)=3−e
21 sty 22:59
ryszard: Dziękuje.
21 sty 23:03
Adamm: jc, mały błąd, napisałeś −2 zamiast −1, szereg jest zbieżny do 1
21 sty 23:05
jc: Cóż, dziękuję Adammie, Nie wiem, czemu odjąłem 2.
| | 1 | | nk | |
Przy okazji, czy spotkałeś się z czymś takim |
| ∑ |
| ? |
| | e | | n! | |
21 sty 23:11
Adamm: nie
21 sty 23:15
KKrzysiek: racja Adamm, od razu widać, ale gdyby sprawdził d lambertem to by może wiedział skąd się to i
owo wzięło... przecież cos musialby z czymś skrocic... i zostalaby silnia
21 sty 23:21
jc: Adamm, to liczby Bella. k−ta liczba Bella mówi, na ile sposobów możemy podzielić na części
zbiór k elementowy.
21 sty 23:33
Adamm: w takim razie jestem pewien że niedługo się z nią spotkam
21 sty 23:39