Macierz dopełnień teoria POMOCY
Patryk: Niech macierz A będzie macierzą kwadratową stopnia 7 i niech det A = 0
Określić czy istnieje macierz dopełnień AD ,jeśli tak to podać jego wszystkiego możliwe
wartości det AD
21 sty 22:17
jc: zero
21 sty 22:23
Patryk: wyjaśnisz mi dlaczego?
21 sty 22:27
jc: Właściwie to nie wiem. Byłbym jednak zdziwiony, gdyby było inaczej.
A AD = det A I.
21 sty 22:34
jc: Gdyby wyznacznik AD był różny od zera, to istniała by macierz odwrotna
do AD. Mnożąc przez taką macierz równanie z poprzedniego wpisu
otrzymalibyśmy równość: A=0. Wtedy jednak AD byłoby zerem i na pewno
wyznacznik z AD byłby zerem.
21 sty 22:43
Patryk: ok, dzięki
21 sty 22:56