wzór na styczną do wykresu
Bravo: Znajdź wzór na styczną do wykresu funkcji we wskazanym punkcie:
f(x)=√ex+3
x0=0
21 sty 21:47
Metis: Styczna to prosta y=ax+b
Gdzie z geo. interpretacji pochodnej wiemy, że a=f'(x0), gdzie x0 to pkt. styczności.
Liczymy wiec pochodną naszej funkcji pierwotnej f(x).
f'(x)=(√ex+3)'
ex
f'(x)=
2*√ex+3
1
f'(0)=
− sprawdź!
4
1
Nasz współczynnik kierunkowy stycznej wynosi
.
4
1
y=
x+b
4
Obliczymy teraz współczynnik b. Potrzebujemy do tego punktu.
Policzymy f(0)
f(0)=2
Nasz punkt to (0,2) − wstawiamy do równania stycznej i liczymy b.
1
*0+b=2 ⇔ b=2
4
Rówanie szukanej stycznej:
1
y=
x+2
4
21 sty 21:57
Adamm:
21 sty 22:00
Bravo: Dziękuję chciałem sprawdzić czy dobrze mi wyszło