Rozwiąż równanie różniczkowe
Arius: Witam proszę o pomoc w rozwiązaniu tego równania.
| dy | | xy | | sinx | |
| + |
| = |
| |
| dx | | 1+x2 | | √1+x2 | |
| | dy | |
Zacząłem tak, że po lewej zostawiłem sobie |
| , a całka z tego co po prawej równa się y, |
| | dx | |
podstawiłem t=1+x
2, ale to chyba głupi pomysł bo do niczego mnie nie zaprowadziło.
Proszę o jakieś wskazówki
Pozdrawiam.
21 sty 21:40
azeta: najpierw równanie jednorodne
a teraz trzeba uzmiennić stałą: traktujemy c jako funkcję c(x)
liczysz y'=...
a następnie podstawiasz do równania niejednorodnego i obliczysz c(x)
21 sty 21:52
'Leszek: Nalezy to rownanie rozwiazac metoda uzmienniania stalej
Po scalkowaniu obu stron ln (y) = −0,5 * ln(1 + x
2 ) + C
Czyli y = C/
√1 + x2
Po obliczeniu y ' i podstawieniu do podanego rownania otrzymujemy
dC/dx = sin x ⇒C = −sin x + D
Zatem rozwiazanie y = ( − cos x + D)/
√1 + x2
21 sty 21:59
'Leszek: Sorry powinno byc C = − cos x + D
21 sty 22:01
21 sty 22:15