To
Kuba: wybierz wszystkie możliwe układy wektorów
liniowo zależnych ze zbioru x1,x2,x3,x4
x1=(2,−3,4),x2=(1,−2,2),x3=(1,0,3),x4=(2,−1,4)
Wektory są liniowo zależne − układ jednorodny 3 równań z 4 niewiadomymi nie może być oznaczony/
po postawieniu do macierzy i rozwiązaniu jej, wychodzi układ równan z 2 parametrami p,s∊r
a1=p
a2=s
a3=4p+3s
a4=−3p−2s
ponadto rząd tej macierzy jest równy 2, czyli maksymalnie 2 wektory są liniowo niezależne.
Nie dokońca rozumiem znaczenia słowa "wybierz" w polecaniu.Mam zapisac zależność liniową między
tymi wektorami. Czy może ktoś dokończyć zadanie?
21 sty 21:28