Geometria analityczna
Kaska: Znajdź równanie prostej zawierającej punkt p(1,1,2), prostopadłej do wektora v=[−1,3,4] i
przecinającej prostą L: (x−1)/2=(y+4)/−1=(z)/3
21 sty 21:27
Kaska: ktoś pomoże?
21 sty 22:37
Kaska: ?
22 sty 14:03
Jerzy:
Znajdź dowolny wektor prostopadły do wektora v , to będzie wektor kierunkowy szukanej
prostej. Potem poprowadź tą prostą przez punkt P(1,−4,0)
22 sty 14:07
Kaska: czyli np. wektor u=[1,−1,1]
i mam wzór tej prostej dany jako:
x=1+t
y=1−t
z=2+t
i nie rozumiem właśnie jak uwzględnić ten warunek, żeby przecinała prostą L, czyli jak mówisz
poprowadzić przez punkt P(1,−4,0) i właściwie dlaczego muszę przez ten punkt?
22 sty 14:19
Jerzy:
Bo ten punkt należy do podanej prostej, a więc nasza szukana ją przetnie w tym punkcie.
22 sty 14:20
Jerzy:
Szukan prosta: 1*(x − 1) −1*(y + 4) + 1(z − 0) = 0
22 sty 14:21
Jerzy:
Nie ... jeszcze musi przechodzić przez punkt (1,1,2) o czym zapomniałem
22 sty 14:23
Kaska: no właśnie nie wiem jak uwzględnić to, żeby przechodziła przez oba te punkty jednocześnie
22 sty 14:25
Kaska: pomocy :C
22 sty 14:35
Kaska: ktoś coś?
22 sty 15:55
Kaska: ?
22 sty 19:29