matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyć granicę
olo:
Obliczyć granicę dla x−>0
+
lim (tg2x)
x
21 sty 20:37
etna:
lim(tg2x)
x
= = lim(
tg2x
2x
2x)
x
= lim(2x)
x
= lim e
xln2x
=(reg d'Hospitala dla ln2x / (1/x)) = = lim e
−x
= 1
21 sty 20:49