asd
olekturbo: . Z urny, w której znajduje się 20 kul białych i 2 kule czarne, wyjmuje się kolejno
n kul, przy czym każdą wyciągniętą kulę kładzie się z powrotem do urny. Znaleźć najmniejszą
wartość n taką, przy której prawdopodobieństwo wylosowania chociaż raz czarnej kuli jest
większe
od 1/2
21 sty 20:07
olekturbo: ref
21 sty 21:31
Mila:
Jaka odpowiedź?
21 sty 21:43
Maryla27: Na zadania.info jest rozwiązanie i odp. n=7
21 sty 21:56
Mila:
Losowanie n kul ze zwracaniem
|Ω|=22
n
A− wylosowano co najmniej jedną czarną
A' − wylosowano n białych kul
|A'|=20
n
A=22
n−20
n
| | 22n−20n | | 20 | |
P(A)= |
| =1−( |
| )n |
| | 22n | | 22 | |
n=8
21 sty 22:38
olekturbo: dzieki Ci Milu!
na zadanie.info było troche inne zadanie
21 sty 23:35
Mila:
Tak, tam było bez zwracania.
21 sty 23:40
majek: dlaczego 8?
22 sty 00:40
olekturbo: bo do 8 = 0,466660 < 0,5
22 sty 00:42